Räcker ett tack?

Pustar ut efter en av årets sista storföreläsningar med 150 intresserade lärare i Lessebo kommun.

En vacker bukett blommor sprider lite glädje i höstmörkret och man kan börja fundera lite. Räcker ett tack efter en föreläsning?


De flesta föreläsningar jag kört under 2018 (över 60 stycken) har kretsat kring AI och hjärnforskning, robotar och vardagsproblem. Att ungdomar o ena sidan är väldigt digitala, men och o andra sidan saknar  mycket kunskap kring hur de ska använda de digitala verktygen praktiskt i sitt lärande.

Jag har delat med mig mängder med konkreta tips på hur man kan använda sina digitala verktyg till att bättre studera och arbeta i skolan. Ingen "rocket science", utan enkla basverktyg som de flesta hoppar över, eftersom de inte fått lära sig grunderna.
- Att läsa texter digitalt!  Alla har fått lära sig läsa, men det var ju på papper. Men ingen har fått lära sig att läsa "Digitalt" med de nya förutsättningar som finns där.
- Att ta anteckningar digitalt. Alla har fått lära sig analog anteckningsteknik, men ingen har fått lära sig hur man bäst bör anteckna digitalt.
Och så kan man hålla på!  Alla ska använda digital teknik, men vi lämnar över allt på den enskilde användaren själv att få utforska bästa sättet att nyttja tekniken. Inte undra på att det blir tokigt ibland!

Har du t ex själv fått lära dig att hantera din smartphone på bästa sätt? Eller har du fått upptäcka det själv, och fått lite tips av barn och vänner!  Men du har säkert inte fått den grundläggande kunskapen om din smartphone, på samma sätt som när du fick lära dig ngt annat. Vi släpper ju t ex inte ut våra ungdomar eller vuxna i trafiken med en bil, utan att de får genomgå en ordentlig utbildning i trafik och bilkörning. Men den mest avancerande, moderna tekniken som en Smartphone, full med sensorer och uppkoppling mot internet får alla tillgång till, utan någon utbildning, kunskap eller förklaring!

Både inom utbildning och andra organisationer är vi väldigt  duktiga på att införa ny teknik, och vi lägger lite utbildning på "handhavandet" ... ibland. Men vi glömmer bort den egentliga kunskapen om hur tekniken kan användas för att faktiskt nyttja teknikens fulla ponteial!

När jag föreläser eller håller workshops får jag nästan alltid en applåd och ett tack. Men jag tycker inte att det räcker. Det jag helst vill ha, är att deltagarna efter några veckor eller månader kommer och säger att det jag berättade om, det jag inspirerade kring och det jag visade faktiskt har förändrat deltagarnas arbetssätt och tänkande.
Och vet du vad? Det får jag.  Jag möter regelbundet personer som har förändrat sin syn på den tid vi lever i. Att faktiskt börja leva i nutid med de möjligheter vi har idag. Det är därför jag fortsätter att göra det jag är bra på, att föreläsa om att leva, verka och lära i en digital värld!

Nu ska jag börja slutföra 2018, och sikta in på det sista året av 2010-talet.... Misstänker att det kommer att innehålla mer av AI i form av prylar som Google Home och ihopkopplad verklighet, VR och AR och annat kul.


Kommentarer

Populära inlägg